در این مطلب بر آن هستیم تا برای شما به بررسی مهمترین نکات ساخت آزمایشگاه بپردازیم. با ما همراه باشید. همچنین پیشتر به بررسی راهکارهایی برای بری مراقبت از تجهیزات آزمایشگاهی پرداختیم که می توانید با مراجعه به مطلب قبلی، این مقاله را مطالعه کنید.
برای ساختن یک آزمایشگاه می بایست به نکات و استانداردهای متعددی توجه کرد. در این میان ما برای شما به معرفی چند استاندارد مهم و اساسی خواهیم پرداخت.
آزمایشگاه می بایست کاملا از محیط به دور و جدا باشد. (برای مثال با چهار دیوار عایق کاری شده، احاطه شده باشد.) داشتن آزمایشگاه هایی که محصور و یا کاملا جدای از دیگر مناطق و ساختمان ها باشد، باعث عدم نشتی مواد و گاز های شیمیایی از درون آزمایشگاه به خارج شده و همچنین مانع از ورود افراد و پرسنل غیر مجاز به محیط هایی که در آن عملیات و آزمایش های شیمیایی خطرناک در حال انجام دادن است، می شود.
آزمایشگاه می بایست از وسایل و مواد خاصی تامین شده باشد. برای مثال مواد آزمایشگاه می بایست از طریق اداره ی اجرایی دارو کنترل شده و مراکز کنترل بیماری باید عوامل و مواد رادیو اکتیوی و شیمیایی را انتخاب نماید. (برای مثال درب های آزمایشگاه ها، کابینت ها و غیره را آزمایش و انتخاب کند.)
مواد خطرناک و نگهداری شده با امنیت کامل این امکان را می دهد تا کارکنان و پرسنل غیر مجاز از دسترسی به آنها، باز داشته شوند. در واقع هر چه مواد در امنیت کامل و در محیط امنیتی نگه داری شود، امنیت سایر افراد غیر متخصص و غیر مجاز بیشتر تامین می گردد. این مقرارت خاصه برای آزمایشگاه هایی اعمال شده که دارای مواد رادیو اکتیوی بوده و مراکز کنترل بیماری عوامل و مواد این آزمایشگاه ها را انتخاب می کند.
اگر آزمایشگاه ها دارای پنجره می باشند، می بایست از صفحات و مانع های ورود و خروج حشرات بر آنها استفاده شود. حشرات به ویژه مگس ها، حامل بالقوه ی بیماری می باشند. برای بیرون نگاه داشن حشرات از آزمایشگاه ها، در هنگام انجام آزمایش ها درب ها می بایست کاملا بسته شده و در صورت امکان حتما کیپ بودن پنجره ها بررسی شود. این نکته ی مهم بیشتر در آزمایشگاه هایی که حاوی مواد بیولوژیکی می باشند، می بایست رعایت شود.
کف آزمایشگاه می بایست غیر قابل نفوذ و همراه با دیوار باشد. این کار را می توان با استفاده از چسب، کفپوش جوش داده شده با وینیل، روکش بتنی با روکش اپوکسی و غیره به دست آورد.
کفها باید از دیوارها و کابینت ها محافظت شوند تا اطمینان حاصل شود که لکه ها نمی توانند در زیر کف یا کابینت نفوذ کنند. استفاده از کاشی ها و تخته های چوبی مناسب نیست چراکه مایعات می توانند از شکاف های کوچیک بین آنها عبور کنند. کف محیط آزمایشگاهی که در آن از مواد مایع خورنده استفاده می شود، باید محکم و ضد نشتی باشد.
ساخت آزمایشگاه استانداردهای خاصی دارد که باید هر کدام را رعایت کرد.